Kijk. Denk. Zeg. Kies. Doe.

Voor de 5 leslokalen bedachten wij 5 verschillende onderwerpen, die de kinderen 5 essentiĆ«le stappen van een democratie en hun rol hierin tonen. De krachtige actieve woorden 'kijk.', 'denk.', 'zeg.' etc. nodigen de kijker uit om juist dat te doen en zich bewust te zijn van hun eigen belangrijke rol in de samenleving en de democratie.
Het beeld 'zeg.' b.v. nodigt uit om je uit te spreken voor je mening en overtuigingen en de dialoog aan te gaan met anderen. In het beeld 'kies.' zijn de 12 ministeries en de grote kernonderwerpen van de democratie verbeeld, hier in een scene van de keuze van je kleding en associatief voor 'welk shirt past je?'. Deze grote kernonderwerpen, verbeeld in een reeks iconen, komen ook terug in de andere beelden. De scenes komen uit het dagelijkse leven, zoals het bekende moment bij de drankautomaat op school of werk, het moment van bezinning onderweg, of b.v. je informeren thuis via de verschillende media.

Aankleding van 'De Haagse Tribune'

Door het IPP, het Instituut voor Publiek en Politiek, kregen wij de opdracht om hun informatiecentrum voor hun lesprogramma 'De Haagse Tribune' een eigen gezicht te geven. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor middelbare scholen om de leerlingen op verschillende manieren kennis te laten maken met de politiek en de geschiedenis van democratie en rechtsstaat.
Leerlingen zijn een hele dag in Den Haag en raken vertrouwd met de werking van de parlementaire democratie en alle rituelen en gezichten die daarbij horen.

Inrichting

We werden, naast de decoratieve conceptvraag voor de inrichting van de leslokalen, ook gevraagd om na te denken over het interieur, de route en bewegwijzering voor de verschillende bezoekersgroepen.

Hiervoor bedachten wij 5 verschillende thema's en kleuren die werden toegewezen aan de 5 leslokalen. Via speciaal ontworpen borden, die per dag konden worden ingevuld met de nodige informatie, werden de bezoekers en groepen vanuit de entreehal geleid naar het betreffende lokaal.
Om er eigenheid aan te geven en de ruimtes en 'open' karakter te geven, ontwierpen wij een speciale zitbank en werkmeubel, die samen met interieurbouwers Brandwacht en Meijer werden gerealiseerd. De kleur van de banken is lichtgrijs en elk lokaal kreeg een aantal banken in de eigen kleur. De banken stonden tegelijkertijd symbool voor 'samen zijn en samen doen'.